بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان
بیماری های مشترک انسان و حیوان در اصل از گروه باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و انگل ها هستند. براساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، هر گونه بیماری یا عفونتی که به طور طبیعی بین حیوانات مهرهدار و انسان انتقال مییابند؛ به عنوان بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان (زئونوزها) شناخته میشوند.
مهمترین بیماری های مشترک میان انسان و دام که در کشور ما دیده می شود شامل تب مالت، سالک، هاری، سیاه زخم، کیست هیداتیک، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، جنون گاوی، تب دره ریفت، آنفلوانزای پرندگان است.
به همین دلیل با پیگیری های انجام شده روز 15 تیر ماه به عنوان " روز ملی مبارزه با بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوانات" نامگذاری گردیده است. در این راستا سازمان های بین المللی نیز اقدام به اعلام روز جهانی بیماری های زئونوز در تاریخ 6 جولای نموده اند که همزمان با 15 تیر ماه می باشد.
در 6 جولای 1885 لویی پاستور به طور موفق اولین واکسن ضد هاری را که موجب نجات یک مورد حیوان گزیده شد به جهان معرفی کرد. روز جهانی بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان فرصتی است برای افزایش هماهنگی بین بخشی و افزایش آگاهی جامعه به منظور پیشگیری از انتقال و ابتلا جامعه به این بیماری ها. بسیاری از بیماری ها بخصوص آن هایی که توانایی همه گیری دارند در گروه بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان طبقه بندی می شوند. همچنین در تداوم انتقال برخی از این بیماری ها انتقال انسان به انسان بارز و شایع می گردد که نمونه آن عفونت HIV و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو می باشد.
اهداف برنامه بیماری های مشترک بین انسان و حیوان:
اهداف کلی :
-کاهش ابتلا و مرگ ومیر ناشی از بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان
اهداف اختصاصی :
تشخیص به هنگام بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان و درمان آن-
- پیشگیری از همه گیری بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان
-پیشگیری از مرگ و میر بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان
-آموزش جامعه و افزایش آگاهی مردم در خصوص بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان و رعایت بهداشت فردی
- آموزش کلیه پرسنل بهداشتی و درمانی
- هماهنگی برون بخشی با سایر سازمانها و نهادها (فرمانداری ،دامپزشکی ، شهرداری، محیط زیست و ... )